Beste bewoners, familie, medewerkers

 

Sciensano biedt ons woonzorgcentrum de kans aan om in te stappen in de PICOV studie. Het doel van deze studie is om bij te leren over:

 

of er een verschil is in de ernst van griep en acute luchtweginfecties tussen mensen die voordien COVID-19 doorgemaakt hebben en mensen die nog geen COVID-19 doorgemaakt hebben
welke virussen oorzaak zijn van de griep en acute luchtweginfecties tijdens het winterseizoen van 2020-2021. Bv. Influenza, RSV, SARS-CoV-2, …
een nieuwe test voor staalafname te valideren die eventueel de neuswisser kan vervangen voor staalafname
of de opgebouwde antistoffen voor COVID-19 beschermen tegen herinfectie met COVID-19 of er een verband is tussen de opgebouwde antistoffen en eventuele nieuwe infectie met COVID-19
of de neutralizerende antistoffen tegen griep beschermen tegen griep

 

Verder willen we ook stalen verzamelen

om de immuniteit te meten op celniveau
om de antistoffen in het speeksel te meten
om nog meer uitgebreide antistoftesten te doen

 

Deze studie wordt uitgevoerd in de woonzorgcentra, en zowel de bewoners als medewerkers zullen gevraagd worden om deel te nemen aan de studie.

 

Al onze bewoners en medewerkers gaan een kleine test via een vingerprik laten afnemen. Met deze test kan men binnen de 10 minuten nagaan of je antistoffen hebt tegen het COVID-19 virus. Dus of je het virus hebt doorgemaakt of niet.

 

De bewoners en medewerkers die antistoffen hebben en dus COVID-19 positief zijn geweest, kunnen meedoen met de studie. Afhankelijk van het aantal positieve deelnemers die meedoen, gaan er ook een eenzelfde aantal bewoners en medewerkers die geen antistoffen hebben gevraagd worden om aan de studie deel te nemen.

 

 

Wat gaat er tijdens de studie gebeuren?

Bij deze studie zullen alle deelnemers van het WZC die hun toestemming geven, gedurende acht maanden opgevolgd worden (van september 2020 tot april 2021).
Bij de start wordt er een neuswisser, een speekselstaal en een bloedafname gedaan. Er wordt ook een ademstaal afgenomen met het SimplySpiro® apparaat.
De neuswisser geeft informatie of je eventueel op dat moment besmet bent met een virus dat griep of luchtweginfecties kan veroorzaken. De bloedafname zal bevestigen of je al dan niet op dat moment antistoffen hebt tegen COVID-19. Het speekselstaal en een deel van het bloedstaal zal toelaten om in de toekomst immuniteit te bepalen.
Er wordt een (online) vragenlijst ingevuld omtrent de symptomen die je had bij een eventuele vorige COVID-infectie en een paar korte vragen worden gesteld omtrent je algemene gezondheidstoestand.

 

Na de griepvaccinatie (die niet verplicht is, maar we sterk aanbevelen), wordt er opnieuw een bloedafname gedaan om de antistoffen voor griep te bepalen.

 

Op het einde van de studie, in april 2021, wordt er opnieuw een speekseltest afgenomen en een bloedafname en wordt de vragenlijst opnieuw ingevuld.

 

Indien je in de loop van de studie ziek wordt, zal er naast de neuswisser voor diagnose voor COVID-19, ook een tweede neuswisser afgenomen worden om te kijken of je ook besmet bent met een ander virus dat griep of acute luchtweginfecties veroorzaakt. Bovendien wordt er een ademstaal afgenomen met het SimplySpiro® apparaat. De symptomen die je hebt, zullen ingevuld worden in een vragenlijst. Na herstel zullen we opnieuw een bloedafname doen om te kijken of je antistoffen aangemaakt heb en gaan we de ernst van je ziekte noteren.

meer info: 

https://www.sciensano.be/nl/pershoek/grote-covid-19-studie-onderzoekt-ri...